top of page

Het verschil tussen een sapcentrifuge, slowjuicer en een blender.

Een sapcentrifuge doet precies waar het voor bedoeld is. Je doet er fruit of groenten in en er komt sap en (vaak aan de andere kant) pulp uit. In de sapcentrifuge zit een soort ronddraaiende rasp die zo het sap van de rest scheidt. Vanaf een euro of 30 (vaak met korting) tot 150/200 euro kun je al een sapcentrifuge kopen. Je krijgt precies waar je voor betaalt, namelijk versgeperst sap. Een ander voordeel is dat de juicers relatief goedkoop zijn. Een prima apparaat voor als je af en toe zin hebt in een lekker sapje.

Je kunt niet altijd alles juicen (dit ligt ook aan de prijs), vaak moet je bepaalde soorten fruit (kiwi bijvoorbeeld) schillen en andere soorten fruit ontpitten. Gember of knoflook gaat niet of is moeilijk (ligt ook aan de kwaliteit en prijs). Sapjes worden snel bruin doordat er zuurstof bij komt. Daardoor vervliegen snel de vitaminen. Het pulp dat uit het apparaat komt, is vaak nog heel nat waaruit blijkt dat niet de hele vrucht optimaal gebruikt wordt voor het sap.

Een slowjuicer verwerkt fruit en/of groenten op een andere manier. Deze juicer verwerkt echt het product door het eerst te kneuzen, te malen en daarna pas te persen. Je krijgt niet alleen een veel voller sapje, maar ook alleen zo puur mogelijk sap. De pulp die uit de juicer komt is ook echt super droog! Dus al het sap wordt helemaal uit de vrucht geperst. Slowjuicers kosten 120 tot 500 euro. Je krijgt heerlijk sap dat lang houdbaar is omdat er niet zoveel zuurstof bij komt. En ze zijn een stuk makkelijker schoon te maken. Meer mineralen en vitaminen omdat er minder verloren gaat, echt een optimaal gebruik van de vrucht. Ook kleine pitjes en vaak hele schillen kun je er zo ingooien. De prijs is toch best wel een nadeel maar je betaalt voor kwaliteit.

Bij een blender wordt er zuurstof in het sap geslagen. Vitamines en sommige mineralen reageren met zuurstof. Dit proces heet oxidatie. Vitaminen gaan daardoor deels verloren. Met name vitamines die de werking hebben als een antioxidant zijn gevoelig voor zuurstof. Dit is voornamelijk vitamine C in groente en fruit. Maar wees niet te bang. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen en een tekort aan vitamine C komt bij de gemiddelde mens bijna niet voor. De reden dat deze vitamine (deels) verloren gaat in een blender heeft te maken met het zuurstof dat zich in het sap mengt. Zorg er daarom altijd voor dat de tijd van het mixen van sap in de blender zo kort mogelijk is, waardoor er minder vitamineverlies optreedt. Een blender is relatief goedkoop; je koopt al een blender voor rond de 50 euro.

Kies daarom altijd voor een goede blender met kwalitatief goede messen. De tijd van het blenden is korter als je een kwalitatief goede blender gebruikt. Een pluspunt van een blender is dat er vezels in het sap komen omdat het hele stuk fruit of groente wordt gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vruchtvlees en de schil en pitten van sinaasappels en appels die gemakkelijk fijngemalen kunnen worden in een kwalitatief goede blender. Dat is bij een slowjuicer niet het geval; het vruchtvlees en de schil worden uit het sap gefilterd als pulp. Vezels zorgen er ook voor dat de natuurlijke suikers uit het fruit of de groenten vertraagd opgenomen worden in je lichaam, wat zorgt voor meer energie over een langere periode. Zonder vezels krijg je op een korte tijd veel (natuurlijke) suikers binnen. Vezels zijn goed voor je gezondheid. Zij zorgen voor een goede darmwerking en gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels een verzadigd gevoel, waardoor je minder calorieën tot je neemt.

Zo zie je maar weer dat zowel aan een slowjuicer, sapcentrifuge als een blender na- en voordelen verbonden zijn!

Tip:

Wil je toch graag sapjes maken die normaliter in een sapcentrifuge of slowjuicer worden gemaakt, maar heb je alleen maar een blender in huis? Mix zo kort mogelijk jouw detoxsapjes in een blender en scheid met behulp van een zeef de pulp van je sap.

bottom of page