top of page

Dikkedame & detoxen

Detoxen als middel

Wanneer ik denk aan al die jaren snoepen, ongezond eten en frituren midden in de nacht, maak ik me oprecht zorgen over de eventuele schade die ik mijn lichaam heb aangedaan. En dan heb ik het niet zozeer over de zichtbare overtollige kilo's, maar met name over de interne schade aan mijn darmen, longen, hart, etc. Kon ik mezelf maar resetten en opnieuw beginnen met de kennis die ik nu heb. Helaas kan ik de tijd niet terugdraaien, maar ik kan vanaf heden wel beter voor mezelf gaan zorgen. Na enig onderzoek kwam ik uit bij het steeds beroemder wordende fenomeen detoxen. En dan heb ik het niet over die dure kuren met pillen en shakes, maar over het gebruik van natuurlijke producten, groenten en fruit om je lichaam te reinigen. Graag vertel ik jullie hier meer over en neem ik jullie mee in mijn detoxavontuur.

Waarom detoxen?

Mijn lichaam heeft vele overuren moeten maken om al die stoute suikers en voeding uit mijn systeem te krijgen. Voedsel waar mijn lichaam vrijwel al die jaren niks aan heeft gehad. Het is dan ook niet onlogisch om te denken dat mijn stofwisseling uit balans is geraakt en wellicht niet meer zo goed in staat is om al die goede en essentiële voedingstoffen uit mijn voeding op te nemen. Simpelweg omdat ik niet veel tot geen gezonde voeding at. En ook al zou ik dat nu wel doen, dan was de reeds gemaakte schade niet zomaar even een twee drie omgedraaid. Om op een verantwoordelijke manier vet te verliezen en mijn slechte spijsvertering met alle gevolgen van dien eens op te poetsen, werd het hoog tijd voor mij om mezelf als het ware te gaan resetten en mijn lichaam, die ik van de almachtige heb gekregen in bruikleen, te gaan behandelen en geven wat het nodig heeft en verdient.

Vraag jij je nog steeds af waarom detoxen zo belangrijk is voor je lichaam? Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling. Een van deze vervuilingsbronnen is voedsel. De welvaart, de prestatiegerichte maatschappij en ons drukke materialistische bestaan zorgen ervoor dat we kiezen voor gemak. Dat resulteert in junkfood, kant-en-klaarmaaltijden en overig bewerkt voedsel. Alle met allerlei toegevoegde conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, e-nummers, suikers en zout.

Met als resultaat: afvalstoffen die zich ophopen in je lichaam en ‘slakken’ vormen. Voor het verwerken van deze stoffen heeft je lichaam een eigen opruimdienst nodig. Door al het bewerkte voedsel, dat heel erg lastig te verwerken is, draait de opruimdienst met ondercapaciteit. Wanneer niet al het afval wordt meegenomen, heeft je lichaam een probleem: waar laat je dit overbodige voedsel? Juist: in je darmen. Where else?

Overtollig voedsel plakt vast aan de slijmachtige laag in je darmen en vormt een zogenaamde “mucoïde laag”. Deze laag ontstaat om de darmwand te beschermen tegen de schadelijk afvalstoffen. De darminhoud wordt steeds kleiner, waardoor het voedsel als het ware door een rietje de endeldarm bereikt.

Het was dan ook niet gek dat ik me hele dagen moe en lui voelde. Ik had ontzettend veel last van uitslag op mijn lichaam. Mijn hoofdhuid jeukte als een gek. Ik werd vaak ziek en liep dagelijks rond met een gevoel alsof er een luchtballon in mijn maag werd opgeblazen. Met als gevolg dat mijn darmen wel wekelijks gingen protesteren door me een diarreeaanval te geven of gewoon even 2 weken gingen verstoppen, wat gepaard met ondraaglijke pijnkrampen.

Deze “mucoïde” oftewel zelfmoord zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen de darmwand veel moeilijk of zelfs niet kunnen bereiken. Normaliter worden voedingsstoffen van daaruit getransporteerd naar andere belangrijke organen in je lichaam. Ook gif- en afvalstoffen komen via de bloedbaan terug via de darmwand om uitgescheiden te worden via het darmstelsel. Je raadt het al: er ontstaat een broedplek voor ongezonde bacteriën en parasieten. Wanneer je hier niets aan doet, kan je lichaam in een negatieve spiraal terechtkomen. Organen krijgen niet de juiste bouwstoffen, het lichaam verzwakt en in de loop van tijd krijgen ziekte en chronische klachten de overhand.

Detoxen met groenten & fruit

Mijn lichaam verdient het beste wat de natuur kan bieden. We zijn gezegend met super foods die wonderen voor je lichaam kunnen verrichten. Dus waarom zou je moeten afwijken naar chemische in elkaar gezette zogenaamde powerdrankjes, shakes en pillen die het effect van groenten en fruit willen nabootsen? Het kost je in eerste instantie veel meer geld en ze doen niet altijd wat ze beloven. Alle vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft zitten immers in groenten en fruit. En dat is nou juist wat ik nodig heb om mijn darmen op te schonen en een goede basis neer te zetten voor mijn nieuwe levensstijl.

Mijn enige investering was het aanschaffen van een slowjuicer, oftewel een blender. Het mixen van je groente en fruit met een normale mixer zou de voedingswaarde van je groenten en fruit verloren doen gaan. Dat moeten we juist niet hebben. Met een slowjuicer haal je de power uit je groenten en fruit die jouw lichaam nodig heeft.

Tijdens jouw detoxfase is het belangrijk om minimaal 4 tot 6 juices met groenten en fruit verdeeld op de dag tot je te nemen. Het eten van vast voedsel is gedurende jouw detoxfase even uit den boze. Gun je darmen even de rust en tijd om te herstellen. Probeer je lichaam ook voldoende rust te geven door minimaal 7 uur per dag te slapen. En zorg dat jij je lichaam goed hydrateert met 2 liter water per dag. Dit zal je helpen om je lichaam spoelen te houden [DS1] tijdens het detoxen.

Blijf in beweging en zorg dat je 30 minuten per dag fysiek actief bezig bent. Dit helpt je namelijk jouw lymfesysteem te stimuleren tijdens het ontgiften van je lichaam. Kies een activiteit die je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld wandelen, dansen, fietsen of zwemmen.

Ben jij net als mij ook overtuigd geraakt van de kracht van detoxen? Neem dan ook een kijkje bij de documentaire Fat, sick and nearly dead. Of je nu van plan bent om dit 1, 2 of 3 dagen of 2 weken of een maand uit te proberen, het zal je lichaam echt een boost geven. Geef jouw lichaam en geest de kans om met detoxen af te kicken van al die suikers. Je zult al heel gauw merken dat het meer voordelen dan nadelen kent. Bij mijn detoxrecepten en top 10 van mijn favoriete groenten en fruit kun je een overzicht terugvinden van detoxsapjes die je zelf kunt maken met behulp van een slowjuicer. Uiteraard biedt het internet vele online recepten. Ik adviseer je hiermee te gaan experimenteren en er al testend achter te komen wat jij zelf lekker vindt. Vergeet niet jouw sapjes te drinken met een rietje, in verband met je tandglazuur. Het zuur in sapjes, gemaakt van groenten en fruit, kan namelijk jouw tandglazuur aantasten.

bottom of page