top of page

Dikkedame loves Food

Kies bewust

Wanneer je van eten houdt maar niet veel tijd hebt om de keukenprinses uit te hangen, dan kies je voor simpele en lekkere gerechten die je snel op tafel kan zetten. Je hoeft echt geen chef-kok te zijn om gezond te kunnen koken. Graag deel ik hier met jullie mijn favoriete recepten wat betreft ontbijt, lunch, avondeten en snacks ter inspiratie. Het betreffen voornamelijk power foods die je kunnen helpen jouw vetverbrandingsproces te bevorderen. Dat betekent echter niet dat Dikkedame nooit iets lekkers in de mond neemt! Om de 10 dagen beloon ik mezelf met iets lekkers, de zogeheten cheatmeal. Als ik zin heb in een frietje, dan geniet ik er ook echt van. En als een ware dikzak tel ik soms de dagen af en bedenk ik ruim van tevoren wat voor lekkers het gaat worden. Op deze manier kan ik mezelf beter inhouden en heb ik steeds minder vaak een snack attack. Let er wel op dat je er geen cheatday van maakt! Dat zou namelijk erg zonde zijn van je harde werken. Vergeet immers niet dat je lichaam weer ongeveer 5 dagen nodig heeft om in een verbrandingsmodus te komen. Geniet! Maar met mate.

Voedsel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. En laat je niet misleiden door goedkope marketingtrucs of ‘wanna be fitnessgoeroes’ die zich commercieel opstellen door het verkopen van voedselschema's. Heb jij hulp nodig met jouw voeding? Zoek dan hulp bij een professional die een gedegen opleiding heeft gevolgd op niveau en niet na zijn of haar behaalde afvalsucces een thuiscursusje is begonnen! Vanuit de basisverzekering heb je recht op geregistreerde zorgaanbieders en een diëtiste. Informeer hiernaar bij jouw huisarts en bespaar jezelf je zeer verdiende euro's! Het is namelijk allemaal zo simpel. Reken uit hoeveel jouw lichaam nodig heeft aan calorieën (Myfitnisspall) om dagelijks te kunnen functioneren. Stel je voor dat jij aan de hand van jouw gewicht, lengte, geslacht, dagelijkse bewegingsactiviteit 2000 calorieën nodig hebt om te overeind te kunnen staan. Dan is het een kwestie van een simpele rekensom. Door eronder te gaan zitten, en ik adviseer niet meer dan 500 calorieën omlaag te gaan. Luister hierbij goed naar jouw lichaam. En probeer met sporten extra calorieën te verbranden, en gij zult afvallen! Eet je er meer dan je nodig hebt, dan is het ook niet raar dat jouw lichaam de resterende energie gaat opslaan als zijnde vet en daar kom je van aan. Eet je voldoende, dan blijf je op gewicht. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende macro's binnen krijgt, oftewel je dagelijkse behoefte aan eiwitten, gezonde vetten en langzaam werkende koolhydraten. Kies voor voedsel waar je lichaam happy van wordt en dat vele vitaminen en mineralen bevat. Bouwstoffen waar je lichaam je op de lange termijn dankbaar voor zal zijn.

Een volwassen mens heeft ongeveer 200 gram groenten nodig en 2 porties fruit per dag. Naast het feit dat het lekker gezond is, verlaagt het dagelijks gebruik ook de kans op hart- en vaatziekten. Jouw lichaam heeft langzaam werkende koolhydraten nodig, deze zitten voornamelijk in volkoren producten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta en volkorencouscous. Het eten van volkoren verlaagt ook de kans op diabetes 2 en darmkanker. Daarnaast is het ook belangrijk dat je lichaam zijn dagelijkse toevoer aan onverzadigde vetten binnenkrijgt. Onverzadigde vetten zijn goed voor je bloedvaten, in tegenstelling tot verzadigde vetten. Vette vis bevat veel onverzadigd vet. Voorbeelden hiervan zijn zalm, haring, paling en makreel. Verder vind je in noten zoals amandelen, walnoten en pecannoten veel gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigde vetzuren zitten ook in margarine, doordat dit gemaakt is met plantaardige oliën. Je lichaam heeft ook minimaal 2 liter vocht nodig. Probeer zoveel mogelijk dranken te drinken zonder calorieën. De beste dorstlesser blijft simpelweg water. Dit is niet alleen maar goed voor je huid, maar het zuivert ook je lichaam. Wil je toch iets anders dan water? Drink dan bijvoorbeeld groene thee, koffie zonder suiker of voeg met behulp van fruit een smaakje toe aan jouw water. Tot slot vraagt je lichaam meer om plantaardig voedsel dan om vlees. Mensen kunnen gerust zonder het eten van vlees leven. Kies in plaats daarvan voor vis, kipfilet, noten, ei of peulvruchten. Wil je als echte vleeseter jouw stukje vlees niet uit je voedingspatroon halen, beperk de inname hiervan tot maximaal 1 à 2 x per week.

Om je dagelijkse keuzes aan voedsel makkelijker te maken zal ik gratis en voor niks hierop de website voedseloverzichten, detox weekschema's en mijn favorieten online recepten plaatsen, wij gaan immers het wiel niet nog een keer herontdekken Er zijn ontzettend veel lekkere en gezonde recepten online te vinden, vraag het gerust aan meneer Google! Geen zin om te Google-en? Neem dan een kijkje bij ontbijt, lunch, diner en detox info voor mijn favorieten Food tips!

Check it out and enjoy your food!

Dikke knufel Lem.

bottom of page