Welkom bij Dikkedame
Welkom bij Dikkedame
.....geen koekje in huis was veilig voor mij!
Belang van lunchen
Lunch met gemak
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar zegt de uitdrukking. Dat een gezond ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is voor het lichaam weten we als het goed is inmiddels allemaal, maar het belang van een gezonde lunch is tot dusver minder vaak besproken. In dit artikel lees je gezonde lunch tips, en wat gezonde lunches zoal bevatten. De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag.
Het belang van gezond lunchen
Met een gezond ontbijt is de spijsvertering goed op gang gebracht, maar om deze op gang te houden is een gezonde lunch van belang.
De stofwisseling dient op gang gehouden te worden door deze vaak onderschatte maaltijd. Als je te weinig of helemaal niets eet tussen de middag, verlies je concentratievermogen op je werk of tijdens de studie en functioneer je niet meer goed. Het zorgt er ook voor dat je al sneller zin krijgt in suiker of een vette hap op het verkeerde tijdstip. Mocht je bezwijken voor een ongezonde snack, dan slaat het lichaam deze vetten des te meer op door het missen van een gezonde lunch. Doordat je je spijsvertering niet goed op gang hebt weten te houden door het missen van een gezonde lunch, worden deze ongezonde voedingsstoffen namelijk minder goed verwerkt door het lichaam.
Gezonde lunch tips:
– Groenten & fruit: zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde lunch. Een grote zelfgemaakte maaltijdsalade met groente en fruit is een voltreffer. Kant en klare salades uit de supermarkt zijn geen gezonde lunch omdat ze vaak dik makende dressings en vooral veel te veel zout bevatten, kijk hier dus mee uit.
– Vezels & zuivel: zijn ook erg belangrijk voor een gezonde lunch. Neem bijvoorbeeld een mueslibol, volkorenbol of bruin brood, want deze producten bevatten vezels, jodium, vitaminen en mineralen. Een dun laagje halvarine (dus geen roomboter) zorgt voor vitamine A, D en goede onverzadigde vetten.
– Goed drinken: bij je maaltijd is erg belangrijk, het zorgt dat de voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen en draagt dus bij aan een gezonde lunch. Bijvoorbeeld: warm water met citroen, mineraalwater, karnemelk of kruidenthee.
– Wandelen: ga voor de lunch of tijdens je gezonde lunch ongeveer een kwartiertje wandelen. Het is bewezen dat je door even actief te zijn geweest minder hongerig bent de rest van de middag. Dit geldt alleen voor rustig wandelen. Het is niet aan te raden om te eten en tegelijkertijd enorm actief te zijn.
Gezonde lunch & afvallen
Wil je met een gezonde lunch afvallen, eet dan vooral niet teveel in je enthousiasme om zoveel mogelijk van gezonds binnen te krijgen. Te veel eten is nooit goed, want hierdoor moet je lichaam zo hard werken dat het ten koste gaat van je productiviteit. Je lichaam wordt moe en wil namelijk even relaxen terwijl het al dat eten verwerkt. Neem de tijd voor je gezonde lunch en eet rustig. Op deze manier geef je je lichaam de kans om je te vertellen wanneer het genoeg heeft en laat je tegelijkertijd je spijsvertering alvast rustig zijn gang gaan. Je zult zien dat je hierna met hernieuwde energie probleemloos de middag doorkomt. En als je tegen het einde van de middag toch zin krijgt in iets lekkers, neem dan een handje noten, dadel of extra stukje fruit.
Dikkedame's favoriete online ontbijt recepten

Omelet wrap met kipfilet en spinazie
Voor 1 wrap:
- 2 eieren
- 2 plakken kipfilet
- 1 handje spinazie
- 1/2 avocado
- stuk komkommer
- 1 tl gedroogde peterselie
- peper
- (olijf)olie
Nodig; kommetje, koekenpan
Bereiden:
Kluts de eieren in een kommetje samen met de peterselie, en peper naar smaak.
Verwarm een klein scheutje olie in de koekenpan en schenk het ei in de pan. Draai het vuur zacht en laat het ei gaar worden. Als het ei gestold is, draai je het vuur uit. Laat de omelet even afkoelen.
Schil de avocado en was de komkommer, snij deze in reepjes. Prak 1/2 van de avocado en smeer deze uit over de omelet wrap. De andere helft van de avocado snij je ook in repen. Leg nu de plakken kipfilet op de avocado, dan wat spinazie en als laatste de reepjes komkommer. Oprollen en smullen maar.
Oh, dit is trouwens ook echt super lekker met wat chilisaus.

Boeren omelet met groenten
Deze boeren omelet kun je denk ik op wel 100 manieren klaar maken, als je er maar lekker veel groenten in stopt.
Voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 4 eieren
- 1 grote aardappel
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 tomaat
- 100 gr champignons
- 1/2 courgette
- 1 teen knoflook
- peper
- zout
- 1 tl komijn
- geraspte kaas
- olie om in te bakken
- peterselie
Nodig;
steelpan, vergiet, koekenpan met deksel
Bereiden:
Schil de aardappel en snij deze in dunne plakken. Doe in de steelpan en kook in een bodempje water in een minuut of 5 beetgaar. Giet de aardappelschijfjes af in een vergiet en laat ze even rusten.
Maak de ui schoon en snij fijn. Verwijder de steel en de zaadjes van de paprika en snij in fijne blokjes. Snij de tomaat in kwarten, snij het de zaadjes eruit en het vruchtvlees fijn. De courgette mag ook in blokjes, de champignons in plakjes.
Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier eerst zachtjes de ui in. Voeg daarna de paprika, courgette en champignons toe en bak ze even mee, een minuut of 3. Als laatste mogen de tomaatjes en de aardappelschijfjes in de pan en is het tijd om de kruiden toe te voegen. Doe naar smaak wat peper en zout bij de groenten, pers de knoflook uit en strooi 1 tl komijn erbij. Schep goed om.
Kluts ondertussen de eieren los. Druk de groenten zachtjes aan, zodat de bodem van de koekenpan goed bedekt is en schenk dan de eieren in de pan. Laat de boeren omelet langzaam garen, met de deksel op de pan. Serveer met wat geraspte kaas en verse peterselie.

Witte bonensalade met tonijn
Lunch- of bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 pot witte bonen
- 1 blikje tonijn
- 1 rode ui
- 50 gr rucola
- 12 zwarte olijven
- 1/2 citroen
- 6 blaadjes verse basilicum
- 2 tl oregano
- peper
- 4 el olijfolie
Nodig:
vergiet, saladeschaal
Bereiden:
Doe de witte bonen in een vergiet en spoel af onder de kraan. Doe in de saladeschaal.
Schil en snipper de ui. Ik hou van rode ui, maar wil deze niet de hele dag nog proeven. Snij heel fijn, dan heb je daar geen last van. Doe de ui ook in de schaal en schep de tonijn erbij.
Voeg nu de rucola toe, en meng met de witte bonen, tonijn en ui.
Snij de blaadjes basilicum fijn en doe in de schaal. Pers het sap uit 1/2 citroen en schenk samen met de olijfolie bij de salade.
Voeg tot slot de zwarte olijven toe en breng de witte bonensalade met tonijn op smaak met wat peper en oregano.
Als je tijd hebt, zet je de salade nu even weg zodat de smaken kunnen mengen. Maar heb je dat niet, serveer dan direct! Enjoy!

Havermout wraps met zalm
Voor 2 wraps
Wraps van kikkererwtenmeel, spelt wraps en boekweit wraps, maar van havermout kun je dus ook wraps bakken. Maal dan eerst de havermout tot meel, of koop kant en klaar havermeel, en verder is het echt zo eenvoudig
Ingrediënten:
- 50 gr havermout
- 1 ei
- 100 ml amandelmelk
- snuf zout
- olie om in te bakken
Voor de vulling:
- 2 handjes veldsla
- 100 gr gerookte zalm
- 4 el hüttenkäse
- 2 tl citroensap
- peper
Nodig: beslagkom, keukenmachine of koffiemolentje, koekenpan
Bereiden:
Doe de havermout in de keukenmachine of in het koffiemolentje en maal tot meel. Doe het meel in de beslagkom en doe hier de eieren, de amandelmelk en een snuf zout bij. Kluts tot een glad beslag.
Zet de pan op het vuur en laat warm worden. Doe wat olie in de pan en schenk een beetje van het beslag in de pan. Laat het beslag goed over de pan uitlopen, zo krijg je een fijne dunne wrap. Laat zachtjes garen en draai de havermout wrap om als de onderkant mooi bruin is. Laat de andere kant ook even bruin worden en haal de wrap dan uit de pan. Bak zo ook de andere wrap.
En dan nu het makkelijkste van dit hele recept het beleggen van de wrap! Leg eerst de plakjes zalm op de wrap, daarna wat veldsla en hier en daar een beetje hüttenkäse. Daarna nog wat druppels citroensap en een klein beetje peper er overheen, oprollen en smullen maar!