top of page

Snack atack!

Kies bewust

Gezonde tussendoortjes kunnen nog wel eens een ‘dingetje’ zijn. Als je het supermarktschap met tussendoortjes als Liga en Sultana moet geloven, ben je daar aan het juiste adres. Ik geef liever de voorkeur aan zelfgemaakte snacks, of snacks zonder enige toevoegingen (denk: fruit en groenten). Vaak zitten de supermarkttussendoortjes alsnog vol geraffineerde suiker en e-nummers. En dat is toch hartstikke zonde?! Je kunt namelijk zo gemakkelijk voor een gezond tussendoortje kiezen.

Onderstaande lijst bevat een mix van gezonde tussendoortjes. Het belangrijkste is dat de snacks veel voedingsstoffen bevatten en dus vrij zijn van onnodige toevoegingen als smaak-, geur- en kleurstoffen. Gewoon ‘echt eten’!

Rijstwafel(s)

Met gezond beleg zoals een gekookt eitje, hummus, pindakaas, avocado of hüttenkäse.

Fruit

Altijd een goed idee, want veel vitamines, mineralen en antioxidanten! Combineer het met wat noten (vetten), zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Tip: kies fruit uit het seizoen!

Bananenbrood

Bak je eigen bananenbrood en neem een plakje als tussendoortje.

Handje noten

Noten bevatten veel gezonde vetten. Maar ook veel calorieën. Overdrijf het dus niet. Een klein handje per dag is meer dan genoeg. Kies altijd voor ongebrand en ongezouten.

Edamame sojaboontjes

Heerlijk snackje! Voor als je naar de bios gaat en niet aan zoete popcorn wil beginnen. Je hebt toch iets zoutigs en wat te snacken.

Zelfgemaakte popcorn

En dat is dan ook de enige ‘verantwoorde’ optie. En eet er niet te veel van. Twee handjes is prima als snackje ’s avonds bij de film. Bak ze het liefst in coconolie of olijfolie.

Kommetje soep

Maak een grote pan (groenten)soep. Soep bevat veel voedingsstoffen en vrij weinig calorieën, mits dus zelf gemaakt. Een kommetje als tussendoortje is een prima idee bv. pompoensoep.

Vezelrijke (volkoren) cracker of boterham

Met gezond beleg, zoals gerookte kalkoen filet, kipfilet, humus, smeerkaas, avocado, tomaat etc. Kies wel voor volkoren (spelt) brood en het liefst op basis van zuurdesem i.p.v. gist.

Kwark, (soja) yoghurt of andere (plantaardige) zuivel

Combineer dit met wat fruit en/of een beetje granola.

Rauwkost

Het fijne van rauwkost: je kunt er vrijwel onbeperkt van eten. Goede vulling, weinig calorietjes. Combineer het eventueel met een hummus, yoghurt of een tzatziki dip. Denk aan wortels, paprika, komkommer, tomaatjes, bleekselderij, etc.

Smoothie/detox juice

Maak zelf een sapje of smoothie met groenten en fruit! Maak ’s ochtends een flinke smoothie of juice als ontbijt en bewaar wat voor je tussendoortje.

Eiwit shake

Eiwitten heb je nodig voor opbouw en behoud van o.a. je spieren. Daarbij verzadigen ze heel goed! Een eiwitrijk tussendoortje is daarom een goed idee. Je zult niet snel naar iets ongezonds grijpen omdat je nog trek hebt. Een eiwit shake maak je bijvoorbeeld met whey of plantaardig eiwitpoeder. Kies ook nu voor kwaliteit (natuurlijk, geen toevoegingen).

Augurk

Eet er zo een paar of wikkel er een plakje kipfilet omheen.

Olijven

Check wel de ingrediëntenlijst goed. Sommige zijn niet zo gezond door veel toevoegingen of veel calorieën. In principe zijn ze redelijk calorie-arm. Olijven zijn een goede bron van (goede) vetten.

Auberginerolletjes

Je hoeft de aubergine maar even te grillen en daarna kun je ze vullen met kaas, komkommer, humus, tomaat en rolletjes ervan maken.

bottom of page