top of page

Dikkedame's tips

Samen staan wij sterk

Met mijn kleren aan kon ik de wereld aan, maar in mijn adamsoutfit durfde ik mezelf niet in de spiegel aan te kijken. Je kan je zelf wel voorstellen dat ik niet echt bepaald trots ben op mijn lichaam, maar openlijke schaamte was ook ver te zoeken, want ik liet, ondanks mijn cupcakefiguur, mezelf nooit kennen aan de buitenwereld. Mijn lichaam kent vele hobbels en bobbels die niet gemakkelijk pasten in leuke rokken of broeken. Het was en is altijd een uitdaging om mezelf te kleden. Het sporten met 152 kilo aan mijn botten ging ook niet altijd van een leien dakje. Mijn sportactiviteiten als Dikkedame waren eerder helse sloopervaringen dan ontspanning. Voor ik weer van mijn lichaam kan gaan houden, zal ik eerst de overtollige vetschade moeten zien terug te draaien. Mijn strijd is bij lange na nog niet voorbij. Wellicht dat de onderstaande tips jou ook kunnen helpen om de eerste stappen richting een gezonde levensstijl te kunnen zetten en vol te houden.

Eet voornamelijk kip of vis

Vis bevat minder slechte vetten dan vlees en rundvlees. Gevogelte zoals kip is mager vlees en zal je dus helpen bij het afvallen. Met name kipfilet bevat veel eiwitten en heeft weinig vet.

Neem na je ontbijt alleen water of thee

Het lijkt soms dat vruchtensappen of water met toegevoegde vitaminen gezond lijken, maar het tegendeel is waar. Deze zitten vaak vol met calorieën, waardoor je ongemerkt toch weer meer calorieën binnen krijgt dan dat je denkt. Puur water uit de kraan of gekocht in een pak/fles is veelal het gezondste wat je kan drinken. Ook bevat water geen calorieën. Met name groene thee wat voornamelijk bestaat uit water bestaan, zal je helpen met afvallen.

Eet geen bewerkt voedsel

In bewerkt voedsel zit vaak vele suikers en heeft vaak nog maar 1/10 van de oorspronkelijke voedingswaarde. Je eet dus veel lege calorieën waar je lichaam niks aan heeft. Daarbij is bewerkt voedsel ook nog eens vaak verslavend vanwege het suiker en vet ratio, waardoor je snel teveel eet.

Eet pittige dingen

Wanneer je eten gekruid is of pittig is, zal dit ervoor zorgen dat je stofwisseling versneld. Hierdoor zal je lichaam meer vet verbranden. Strooi bijvoorbeeld wat extra chilipoeder of peper over je eten heen

Eet fruit ipv fruitsap

In fruitsap zitten veel minder vezels dan in fruit zelf. Vezels zorgen ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel krijgt. Daarbij krijg je ook minder suikers binnen bij het eten van fruit dan bij het drinken van fruitsap. Vaak bevatten kant en klare fruitsap toegevoegde suikers. Men raad aan om fruit zo vroeg mogelijk op de dag te eten en niet in de avond.

Eet 3 uur voor je gaat slapen niets

Wanneer je later in de avond nog eet, is de kans groot dat je dit niet meer verbrand. Doe je dat wel, dan heb je kans dat je lichaam dit gaat opslaan als vet. Als je toch honger hebt, probeer dan eerst water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je hongergevoel minder wordt.

Eet rustig en langzaam, neem je tijd

Je maag geven aan je hersenen door hoe vol je bent. Hier zit wel een vertraging in van ongeveer 10 minuten. Eet je dus te snel, dan is de kans groot dat je te laat door hebt dat je vol zit en eet je eerder te veel.

Probeer elke dag te wandelen

Met een stappenteller kun je bijhouden hoeveel je loopt. Zorg ervoor dat je elke dag een bepaald aantal stappen haalt, bijvoorbeeld 10.000.

Koop geen ongezonde dingen voor in huis

Dit is een zeer effectieve manier. Wanneer je thuis geen ongezonde tussendoortjes hebt, kom je ook niet in de verleiding. Krijg je trek, dan zijn er alleen maar gezonde voedingsmiddelen in de buurt.

Slaap voldoende

Slaapgebrek verstoord het hongerhormoon en zal daardoor zorgen dat je meer trek krijgt. Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht.

Eet niet voor de televisie

Wanneer je voor de TV eet, luister je automatisch minder goed naar de signalen van je lichaam. Daardoor heb je minder snel door dat je eigenlijk genoeg gegeten hebt

Beloon jezelf

Wanneer je jezelf beloont zijn de minder leuke dingen die nodig zijn om af te vallen gemakkelijker vol te houden. Geef jezelf om de 10 dagen een cheatmeal en maak er geen cheatday van!

Maak foto's van jezelf

Neem elke maand foto’s van jezelf om het resultaat met eigen ogen te zien. Als je elke dag in de spiegel kijkt lijkt het misschien alsof je geen resultaat ziet. Maar geleidelijke veranderingen zie je niet van de ene op de andere dag. Neem daarom een foto en een maand later weer. Zo heb je een veel beter beeld over hoe je postuur is veranderd.

Vermijd zoveel mogelijk wit eten

Hiermee wordt voeding bedoeld zoals suiker, rijst, pasta, brood en andere meelproducten. Deze voeding bevatten veel koolhydraten, oftewel snelle suikers. Wanneer je niet gelijk gaat sporten, zullen deze calorieën snel worden opgeslagen in het lichaam als vet. Je lichaam heeft een beperkt aantal koolhydraten nodig, dus probeer bijvoorbeeld een boterham zo vroeg mogelijk op de dag te eten.

Eet zoveel mogelijk groenten

Groente bevat veel vocht en vezels. Hierdoor heb je sneller een verzadigd gevoel. Daarbij is het hartstikke gezond en geef je je lichaam wat het nodig heeft. Dit zorgt er dan weer voor dat je langer energie hebt en dus helder blijft nadenken en dus meer gemotiveerd zal blijven om gezond te blijven eten.

Neem een goed ontbijt

Bij een stevig ontbijt horen veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Muesli en vooral havermout zijn hier perfect voor. Hierdoor zul je de rest van de dag een voller gevoel hebben. Voeg nog wat fruit en een dadel of 3 toe voor de smaak en je bent ’s ochtends ook al voorzien van een dosis vitaminen.

Neem ipv een snack noten

Een snack is meestal iets wat snel te pakken is en zo je mond in kan. Denk daarbij aan chocola, chips of koekjes. Zoals je waarschijnlijk al weet, zitten deze producten vol met suikers. Vervang dit met noten. Deze zijn ook kant en klaar, maar wel suikervrij en bevatten gezonde vetten.

Neem een groene smoothie/juice per dag

Een groene smoothie/juice zit boordevol met vitamines en mineralen. Het vocht en de overgebleven vezels in de smoothie/juice geven je daarbij ook een vol gevoel. Daarom is een groene smoothie/juice ideaal om te drinken voor het eten, zodat je uiteindelijk aan een kleinere maaltijd genoeg hebt en zo minder calorieën binnen krijgt.

Eet na 15:00 uur weinig calorieën

Wanneer je later op de dag nog veel calorieën eet, is de kans kleiner dat je deze nog gaat verbranden. Eet dus je zoveel mogelijk je laatste calorieën tijdens de lunch en probeer zo licht mogelijk avond te eten dmv maaltijd salade of een groenten soep.

Noteer wat je eet

Wanneer je alles bij houdt wat je eet en zelfs drinkt, kan je uitrekenen hoeveel calorieën je eet. Zo hou je precies in de gaten of je teveel, genoeg of te weinig eet. De mijn Fitnisspall app is een geweldige tool die jou helpt dit te monitoren.

Lees goed wat je eet

Wanneer je weet welke ingrediënten in de voedingsmiddelen zitten die jij eet, kan je betere keuzes maken. Het is dus belangrijk dat jij de labels leest van het voedsel dat je eet.

Vertel iedereen dat je gezond bezig bent

Zo weten de mensen in je omgeving waar je mee bezig bent en zullen ze eerder rekening houden met je. Ook hebben ze misschien zelf ervaring met afvallen en afslanken en kunnen ze je waardevolle tips geven.

Reken uit hoeveel calorieën je nodig hebt

Elk individu heeft een andere aantal kilocalorieën die het lichaam per dag nodig heeft. Bij vrouwen ligt dat vaak rond de 2000 kcal, bij mannen rond de 2500 kcal. Er zijn zat testen op internet (Myfitnisspall) te vinden die dit voor jou kunnen uitrekenen.

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

Elke dag bewegen is een erg belangrijke factor voor het verbranden van vet. Dit hoeven geen zware inspanningen te zijn. Doe een boodschapje op de fiets of loop een blokje om met de buurvrouw of pak wat vaker de fiets ipv de auto.

Neem de trap ipv de lift

Elke calorie minder is mooi meegenomen. Probeer wat vaker de trap te nemen ipv de lift of de roltrap.

Meten is weten

Probeer zoveel mogelijk de weegschaal te vermijden. Spreek met jezelf af dat je om de 4 weken op de weegschaal gaat staan en jezelf gaat meten. De meeste mensen zijn veel te gefixeerd op welk gewicht de weegschaal aangeeft. Uiteindelijk gaat het erom hoe jij vindt dat je eruit ziet. Dat kan een weegschaal jou niet vertellen. Wanneer je met krachttraining probeert af te vallen, is het mogelijk dat je helemaal geen kilo’s kwijtraakt, maar wel een strakkere taille krijgt. Dit komt omdat spiermassa meer weegt dan lichaamsvet.

bottom of page