top of page

Dikkedame's top 10 detox groenten

Het detoxen met groenten en fruit kent vele voordelen. Zo heeft elke groenten soort dan ook zo zijn eigen verborgen power. Hieronder treffen jullie mijn favorieten groenten die ik icm fruit wekelijks gebruik om mijn power juice sapjes mee te maken. Naast het slowjuicen van mijn groenten, eet ik ook graag mijn groenten rauw, gekookt of gestoomd. Heerlijk als tussendoortje, bijgerecht of door mijn salades. Het is een kwestie van uitproberen en wennen, maar op den duur raak je verslaafd en al het goede wat groenten jouw lichaam kan bieden.

Bieten

Bieten hebben een hoog suikergehalte maar ze staan ook bekend door hun groot vermogen om vrije radicalen af te weren. Bieten zijn ook een krachtige bron van Vitamina A, Mangaan en nitraten. 

Voordelen van rode bieten is dat het je bloed zuivert en je lever reinigt. Schrik niet wanneer je bieten eet zal uw urine rood, oranje of roze zijn. Dit is normaal en al een deel van het detox proces!

Selderij

Staat bekend als caloriearme snack. En dat is het ook zeker, maar selderij is nog veel meer dan dat. Het bevat namelijk een fantastische samenstelling aan mineralen, waar je lichaam veel baat bij heeft. 

Daarnaast zijn er ook nog eens diverse waardevolle vitamines in te vinden. In selderij is kalium te vinden, een mineraal dat onmisbaar is voor een gezonde bloeddruk. Kalium neutraliseert namelijk het bloeddrukverhogende effect van natrium. Daardoor helpt het bij het voorkomen en verminderen van een verhoogde bloeddruk. Kalium is verder ook belangrijk voor een goede spierwerking, het verwerken van zenuwprikkels en een gezonde vochtbalans in je lichaam.

Spinazie 

Wanneer je lichaam wordt aangevallen door giftige stoffen, dan verliest het snel vitamine B. Hierdoor helpen de bovenstaande groenten om uw niveaus van vitamine B op pijl te houden.

Boerenkool

Is een superfood, deze groente heeft weinig calorieën en heeft een ontzettend hoog gehalte aan calcium (19%) , vitamina A (200%), vitamine C (134%) en vitamina K (700%). De percentages zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij een gemiddelde volwassene.

Gember

Staat bekend als een van de gezondste specerijen van de wereld en heeft een positieve werking en effect op je ingewanden en zorgt voor een betere vertering van je maaltijd. Vanwege zijn heilzame eigenschappen wordt gember in de Chinese en Indiase geneeskunde veelvuldig voorgeschreven. 

Gember is niets anders dan de wortelknol van de gemberplant (djahe). De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol. Deze stoffen zorgen voor de pittige, hete smaak van gember. Ze hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Gingerol blijkt tevens goed te werken als antioxidant. Antioxidanten werken vrije radicalen tegen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen toebrengen aan cellen en weefsels.

Knoflook

Veel mensen houden niet van knoflook. Knoflook is een ontstekingsremmer en kan ook worden gebruikt om de bloeddruk te verminderen. Het werkt ook als een soort borstel in de slagaders, het verlaagt de cholesterol op een natuurlijke manier.

Broccoli

Broccoli is een hele gezonde groente, die je zeker kan helpen met het afvallen. Wanneer jij wilt afvallen, is het dan ook raadzaam om regelmatig broccoli te eten. 

Broccoli bevat vitamines C, A, K, B en E. Ook zitten er vezels in, waardoor je snel een vol gevoel hebt en minder snel naar ongezonde tussendoortjes zult grijpen. Daarbij bevat broccoli niet veel calorieën. Wel zitten er anti-oxidanten in en deze zijn zeer goed voor je. Steeds vaker wordt broccoli gezien als een superfood. Broccoli mag dus niet ontbreken in een verantwoord voedingspatroon.

Komkommer

Sommige mensen menen onterecht dat de komkommer niet echt gezond is. Vroeger dachten wetenschappers dat komkommers niet tot de categorie gezonde groenten behoort. De laatste tijd is er veel onderzoek gedaan naar fytonutriënten in komkommer. 

Daaruit blijkt dat deze langwerpige groente wel degelijk gezond is. Komkommer is een lekkere frisse groente die alleen rauw wordt gegeten. Het komkommertje is familie van de meloenen. Hij is een prima dorstlesser. Komkommer vormt vaak de basis van groenten smoothies. Het is ook een vast ingrediënt in veel salades.

Asperges 

Asperge werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën en tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. 

De belangrijkste betekenis van asperges voor de gezondheid is de grote dichtheid aan voedingsstoffen. Met elementen als magnesium, calcium kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. Vooral die laatste twee vitamines zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel.

Venkel

Venkel is eigenlijk een superfood. Hij is gezond, smaakt heerlijk naar anijs en hij heeft ook nog eens een medicinale werking. De venkelknol is al sinds de oudheid een medicijn. Zowel in de oude Indiase geschiedenis als later bij de oude Romeinen is venkel beschreven als medicijn tegen onder andere oogziekten en slechte adem. 

Men zou scherper zien na het regelmatig eten van venkelwortel en venkelzaad. Ook zou Venkel goed zijn voor de spijsvertering. Eet nooit meer dan 200 gram venkel, gezien het ook een eetlust wekkende functie heeft.

bottom of page